Aandacht en betrokkenheid

Opbaren is een belangrijk onderdeel van afscheid nemen

Als uw dierbare overlijdt duurt het nog een aantal dagen voordat de uitvaart plaatsvindt. In de dagen voor de uitvaart is het belangrijk om uw overleden dierbare op te baren op een fijne plek waar naasten en vrienden de mogelijkheid hebben om afscheid te nemen en nog een keer in de aanwezigheid te zijn van hun geliefde dierbare.

In alle rust afscheid nemen
Als professioneel uitvaartverzorger zie ik dat steeds meer nabestaanden ervoor kiezen om hun overleden dierbare thuis op te baren. Ze gebruiken deze tijd om in alle rust afscheid te nemen en de dierbare nog even thuis te houden en te koesteren. Vaak wordt gekozen voor een plek waar hij of zij er nog echt even bij hoort. Of bijvoorbeeld voor het raam met uitzicht op de geliefde tuin. En ik krijg veel reacties van mensen die als vanzelfsprekend nog praten met hun dierbare, dingen uitspreken die ze nog kwijt willen en hun emoties de vrije loop laten omdat ze zich in de veilige omgeving van hun eigen thuis bevinden. Hier begint al het afscheid nemen, ook al voelt het voor velen alsof ze hun man, vrouw of dierbare toch nog even kunnen vasthouden en beschermen.

Uiteraard is het ook mogelijk om uw overleden dierbare in het uitvaartcentrum op te baren. Veel centra bieden de mogelijkheid om 24 uur per dag toegang te krijgen.

Mogelijkheden
Als uw overleden dierbare naar het uitvaartcentrum wordt gebracht is dat altijd in een kist. Als u hem of haar liever nog even thuis houdt dan kan dat ook op bed. Om de dagen goed door te komen is het belangrijk het lichaam zo goed mogelijk te conserveren. Dat klinkt heel naar en klinisch maar dat is slechts de term. De verzorging van het lichaam wordt op een respectvolle wijze en met de grootst mogelijke zorg gedaan. Door ons, samen met u of door uzelf. Voor het opbaren zijn er drie gangbare mogelijkheden: Biosac200, met koelplaat en thanatoproxie.

  1. Biosac200: dit is een methode die gebruik maakt van zakjes, gevuld met koolstof en klei die het ontbindingsproces remmen. Het voordeel van BioSac200 is dat er geen aparte koeling nodig is en het lichaam niet stijf aanvoelt. Deze methode is een volledig ecologische manier van opbaren en er komen geen nare geuren vrij.
  2. Koelplaat: de meest gebruikte manier van opbaren is nog steeds met gebruikmaking van de koelplaat. Deze is verkrijgbaar in diverse maten en kan op een bed of onder een kist worden geplaatst. Door het lichaam te koelen wordt het ontbindingsproces uitgesteld. Bij een koelplaat hoort een koeling die geluid maakt en aan- en afslaat. Als u voor deze methode kiest zal u overleden dierbare koel en stijfjes aanvoelen.
  3. Thanatopraxie: (ook wel lichte balseming genoemd): dit is een invasieve behandeling waarbij het bloed in de aderen van uw overleden dierbare wordt vervangen door een conserveringsmiddel. Hierbij verzorgen wij gelijk ook het lichaam op respectvolle en liefdevolle wijze. Het voordeel van thanatopraxie is dat er geen nare geuren vrijkomen, het lichaam niet zo stijf wordt en de gelaatskleur van de overledene vaak terugkomt. Het nadeel is dat het niet altijd thuis kan worden uitgevoerd en er in het lichaam wordt binnengedrongen, wat veel mensen een naar idee vinden.

Uitvaartverzorging
Waar en hoe u uw dierbare wilt opbaren is helemaal aan uzelf. Als professioneel uitvaartverzorger kan ik u hierin adviseren en het regelen. Ook als u specifieke wensen heeft, bijvoorbeeld vanwege geloofsovertuiging of ethische kwesties. Of gewoon omdat u, of uw overleden dierbare, dat wenst.

Het opbaren van uw overleden dierbare is een belangrijk onderdeel van het rouwproces, het is het begin van het afscheid met als afsluiting de uitvaart. Het verdriet stopt echter niet na de uitvaart, waarna de aanwezigheid van uw geliefde of dierbare plaatsmaakt voor een onvermijdelijke leegte. Daar kunnen wij helaas niets aan veranderen. Wel kan ik u adviseren en de uitvaart – en alles wat daarbij komt kijken – voor u regelen op de manier zoals u dat wilt, professioneel, respectvol en met persoonlijke aandacht.